Seratus Percento : Al-Pian

What’s the limit in having fun? Well, imagine this! A fully grown ass man that’s still obsess with a freaking plank. This is a common issue which an outsider will never puzzle out. You’ll never good at something if you’re not even trying. But, once you step into a new obsession, the feeling of having fun and getting hooked at it can’t be described through words. You’ll be thinking about doing and wanting it forever. Kudos to the generations that’s still pushing to the limit of their broken bodies! Let’s kill this “I used to skate” bullshit. Still keep on pushing in his early 40’s, Seratus Percento, introduce you a short non-concent WhatsApp interview with Al-Pian.

BS : Oi brader, hang skate sebelum 1996 kan ?

Al-Pian : Actually 1995 lg, Masa form 2

BS : Eh hang biaq betui, aku 1998 spm takkan umoq hang beza ngn aku dua tahun ja.

Al-Pian : 17 maybe.., Sy kn lahir akhir tahun..Form 2 skate pakai deck yaohan.

BS : Area mana hang skate kat Sabah tue ? K.K la kan ? masa tue sudah ada Padin sampai sana ka lagi ?

Al-Pian : Back to the future, 1st d Kg Ganang..Lps kami skate d Tg. Arub Beach, lepas tue baru pergi Red Square, situ la yg paling lama skate spot kami..

BS : Nih kira sebelum zaman jungle skatepark la noh ? kira zaman buat rail curi besi kat tepi jalan la nih ?

Al-Pian : Kami curi rail d pangung wayang, Lepas tu di Taman tu kami tanam rail, Kami buat ramp simen..

BS : Apa rail keta api ka ? Gila syaitan hangpa tak tau ka tue membahayakan nyawa orang ?

Al-Pian : Bukan rail untuk keretapi, kan kalau org parking, sometime ada rail dpn tu..Itu la kami buka..

BS : Owh ok, aku ingatkan rail keretapi

Al-Pian : Ada jg kami fikir tu, berat gila. Time tu sy tinggal di railway station.

BS : Kalau di Sabah ya masa tue, mana mau carik benda benda skate related ? Board ? Magazine ? Video ?

Al-Pian : Ada skate shop d kk, West end

 

BS : Huyo westcoast ?

Al-Pian : Tp memang mahal beli sana, Org kaya ja dulu skate di K.K

BS : Nih kira westcoast la ? iya la dulu board sekeping RM200 kalau graphic. Value duit pula dulu lain.

Al-Pian : Lepas tue kami semua ramai2 order deck dari Rupert Rage, Rm180 dpt 2 deck. Uncle William baik dia support skater nie.

BS : First board yg ko pakai bebetui legit apa ar, yang bukan Parkson atau Yaohan punya ? Masa 90an, board memang payah nk come by.

Al-Pian : G & D slick, Ehhh, Golden and smith ka kalau sy tdk silap..

BS : Size ada pilih ka tue ? mesti tiada kan ? main sebat saja ka ?

Al-Pian : Besar gila.. Board sy tu kira shape masi lg ada fish deck. Tp sudah ada nose sama tail..Fich deck shape..

BS : Magazine semua ada ka ba ? sandwhich skate zine ada tengok ka dulu ?abes camna la dapat info pasal skateboarding ? 

Al-Pian : Tiada, Ada kwn kami si Wynold, Dia la yg update bawa semua tu..1st skate video kami Chaos Powel video. Time tu sy memang minat Frankie Hill, Video skate tu 2 tahun sy layan..Itu ja kami ada d kk.

Ok sandwich tu kami dpt..pasal ada mamat ni skater dari kl dia mengaku dia adik padin, Dia penipu skate pn ollie buaya….Lps tu dia tunjuk kami tu zine..Tp dari sana la sy tau pasal padin..Sy terkejut time tu ada org malaysia bole ollie 2 tong drum. Sana la sy nmpk ni mmg gila la Padin..

BS : Apa kantoi tang ollie buaya ka ? mana tau switch ma zaman tue, ijan pernah sampai sabah ka dulu ? haha

Al-Pian : Dia tdk bole skate, Kanttoi. Sbb ada lg 1 org ni kwn marris sekolah d sabah popo kami pgl..Dia la yg hook up kami sama marris n padin..

BS : Apa nama cama keropok ja. hook up tue dapat apa ja ? kira amik zine direct dari depa la ?

Al-Pian : Budak yg 1st tu yg bwa zine legit tp dia penipu..Yg popo ni legit mmg bekwn dgn marris..Lps tu masa kami dtg kl..Bwa pegi rumah marris..And then kami kenal la padin..Bynk lg tu cerita kami sama2 padin..

BS : Satu tape ja ? 411VM ?

Al-Pian : Video plan B tu, Secondhand smoke..kawan sy yg jalan dlm mall lepas tu dia ternampak kedai kasut play tu video..dia terkejut dia minta org kedai tu tlg rakam.. Merayu2 dia yawww. Baru la kami tau Jeremy Wray, Rodney Mullen, Patt Duffy, 411 ada. Lepas masuk ja yg Plan B tu baru ada kami dpt video skate lain..

BS : Haha, tape tape hang tengok tue, apa pengaruh yang paling kuat yang hang rasa dia influence sama hang ? style ? cara mau wat trick ? ada ka dia membantu ko rasa ?

Al-Pian : Mmg life style la..Then tricksss, Tp time tu saya memang minat style skateboaders cuma tiada duit. Sy focus sama trick.

BS : Kira dari video tue, hang memang dah tau la dalam hidup hang, apa hang mau jadi kan ?

Al-Pian : Ya mmg dream sy mau jd pro skateboarder, Mana ada time tu..Dulu kawan sy yg ada skateshop tu.. kasi semangat semua..Ko bole ni kena sponsor..Tp kesian la ba di K.K sepa la yang care…

BS : Standard la semua skateboarder nya dream mesti ada sampai mimpi jadi pro, Mana ada uang sangat, semua dead stock nya cita.makan modai ba mau sponsor org tahun zaman 90an.

Al-Pian : Sekarang skateboaders bole, kalau pro tidak pro bole sudah cari income..Tapi yangg sy tidak suka org yg mengambil kesempatan sama scene kita. Kita bertahun-tahun mau tengok scene maju, Sekali sudah mau naik, Sana org datang mau kasi spoil..Lepas yang bikin panas lagi skateboders kena beli oleh orang-orang. Ko paham2 la mcm fikirin dorg duit duit duit..

BS :Businessman selalu tengok benda nih peluang diaorang mau bikin cash. Kan Skateboarding kan tengah trending kaw skang nih. Hang tgk tshirt thraser, haha.

Al-Pian : Itu la ba..Kita ni apa-apa mesti entiti luar mau campur tangan..Sepatutnya diaorang nih dengar cakap kita, Sebab diaorang tidak skate..

BS : Haha, itu lah yang orang tak faham, tapi tue ar D.I.Y scene di malaysia nih macam sudah mati ja, ada lagi ka D.I.Y scene di malaysia nih ? exposure pun ndak banyak sangat kan ?

Al-Pian : Tapi kalau dekat kampung di Sabah atau Sarawak atau mana-mana pendalaman Malaysia masi ada D.I.Y tu..

BS : Tapi tue la D.I.Y kita masih di tahap standard pacak rail dengan curb saja, ndak ada lagi yg ala ala flow, concrete heaven nya style kan ? bowl ka tranny diy ka. Tiada kan.

Al-Pian : Iya la D.I.Y kita belum lagi next level..Bukan macam Thailand punya skateboarders..Ingat sy tu..
Lama sudah tidak slam baru dpt slam d Thailand lg tu..

BS : Ish slam yg mana ar ? aku rasa kat bkk tue semua orang slammed.

Al-Pian : Iya la, Ko perasmian..Hahaha

BS : Worst slam yg paling teruk ndak ingat ka ? 

Al-Pian : Sy ka?lupa sudah, Ko la yg paling teruk..depan 7-11

BS : Tak la selama ko skate la ? kasihan tua butui ko nih, Tak ingat ?

Al-Pian : Lupa sudah.

BS : Katakan la aku nih Jin, cam cita Aladin, lu ada 3 wish, tapi benda berkaitan skateboarding ja apa lu mau wish la ? 

Al-Pian : Sy mau ada skateshop, sama skatepark sekali, Mau tgk scene d malaysia semua skateboarders yg handle dan bukan mana2 badan yg tdk ada kena mengenai sama skateboard.

BS : Padia tue dah 4 dah setan

Al-Pian : Yg ke 3.. sy mau cari gf kawin..

BS : Berkaitan skateboarding la, takkan mau kawen sama skateboard ?eh total skateboarding berapa lama ba ? 20 tahun ka ?

Al-Pian : Wahaha, Iya la ba Td ada org facetime sy. No 3, Mau tgk skater power dari Padin..Silap..No 3 skate forever la, sama mau tgk org lg power dari Padin..

BS : Haha, nasib aku jin jenis bleh kawtim, nanti aku naik syeikh aku granted la hang nya wish

Al-Pian : Power!! Wahaha, Amin..Ko d mana ni?Ndak kerja ka?

BS : Ada ka amin plak, jin nih yg granted, Haha opis la ba tunggu file download. Bila mau street ?

Al-Pian : Bila2 la yaww..To skrg masi injured

BS : Weh, ndak mau shout out ka sama sponsors ? Ka homies ka?

Al-Pian : Owhh iya kan.., Mana ada sponsor, Thanks to Gnarlife, Mark Khor always support me the only sponsor i got..hehehehe. And Thanks to Padin, Bazly, Aliff k, Marris, Ian johari, Boy Ipoh, Donald Abraham, Azwyn, Khairy 13yrs wstd, Red Square Crew, The Jungle Skatepark Crew, Riding High Skateboards dan semua yangg org lama masi skate just keep the sessions going!! Dan jg tksss kepada org yg mengenali sy ucapkan terima kasih maaf kalau ada yg sy trlupa amin🙏🏻🙏🏻👊🏻👊🏻

 

Yo-Pian, sia ada jumpa nih dalam hdd. Ngam ka ? kasihan nampak backside.haha

Pian is also a certified skateboard instructor, checkout his Insta for any news and weird shit.

15 Replies to “Seratus Percento : Al-Pian”

  1. 1st ever interview in BurnednStoked, caya la~ images quality like always, superb 👍🏻

    1. Haha, thanks yo. melingkop sajos

  2. otaiii

  3. #pianskateforeverla

    1. haha. sampai mati

  4. for the dream!

    1. for da love of sb

  5. Joseph Romey Dures says: Reply

    Very nice casual interview. boleh tahan ko Pian. RESPECT!!

  6. Red square 4Life long life skateboarding 👊🏽🔥

  7. Very nice content.Votepianforpresident.StayGold

  8. Mariss'Stingky'Khan says: Reply

    Thank you for the FRIENDSHIP! Keep on rocking in the free world…..

  9. Cayalah Pian. Mad respect to you O.G

  10. douglas valderama says: Reply

    o.g as fuck. seen this guy first time in 1996 doing backside flip over longkang gap

Leave a Reply